Влак или рейс?

denverrtdНека си го признаем. На всички ни се налага от време на време да пътуваме извън града и не винаги имаме кола или друг удобен транспорт, който да използваме. Затова реших да изложа кои са според мен ползите и недостатъците на другите два най-използвани начина за транспорт – с влак и рейс.

Основните недостатъците на влаковете са, че често закъсняват и са по-бавни.  Не знаете до кого може да ви се наложи да се возите в купето, като съществува и хипотетичната възможност да ви заговори непознат, който да не разбира от намеци и откази за комуникация. Ако пътувате зимата, може да се окаже, че парното във вашия вагон не работи, а лятото – че някой прозорец не се отваря. Малко понамирисва и като цяло влаковете не славят като най-чистите и приветливи места на света.

Но! Нека сме откровени. Влаковете са по-удобни при дълги разстояния. Можете да стенете, да се разходите и разтъпчете спокойно. Там е по-удобно и за четене или гледане на филм, защото имате повече разстояние между седалките. А ако сте по-голяма компания, можете да си запазите цяло купе само за вас.

Рейсовете, от друга страна, са по-чисти, по-бързи и закъсняват или са извън график значително по-рядко.
Но! Са по-скъпи от влаковете и са по-неудобни, ако трябва да пътувате цяла нощ. Зависими са от трафика в градовете и шансът да претърпите ПТП не е за пренебрегване. Освен това нощем в рейсовете е тъмно и не можете да четете например, а само да си пуснете филм или да слушате музика, но дори за филм понякога се оказва, че пътят е достатъчно неравен и рейсът се друса. А ако ви става лошо по време на път, рейсът май не е най-удачният избор.
Така че и двата начина за предвижване имат своите плюсове и минуси. Избере този, който вас ви устройва повече.