Приятел за бизнес партньор?

Считам себе си за креативен човек, отворен към света и към различното и гледам да се заобикалям също с такива хора. Харесвам приятелите си много, но ако трябва да правим общ бизнес заедно, мисля, че хармонията между нас ще се разруши и бизнес партньорството няма да потръгне.

quote-about-friendship_18002-1Чувала съм как бизнеси, създадени от приятели, се провалят, обаче приятелствата, завързани на работното място, могат да се превърнат в нещо много трайно и стабилно. Възможно е съвместното бизнес начинание да разруши и самата дружба. Нали знаете, че когато са замесени пари, нещата придобиват един съвсем различен вид?

Не е изключено единият от партньорите да не влага цялото си старание, докато другият поемата цялата тежест на бизнеса. Така вторият прави всичко възможно нещата да потръгнат, а първият само бере вече узрелите плодове от труда на приятеля си. Да кажем, че вие сте този, който работи много, и отначало намирате оправдания на бизнес партньора си, защото ви е приятел, обаче с времето това започва да ви тежи и се стига до конфликт. Имайте предвид , че в една сериозна фирма никой не би търпял лентяйство.

Рано или късно ще възникне въпросът кой ще е шефът. Той може да не е зададен гласно, но този с по-властен характер ще иска да доминира и да налага своето виждане на нещата. Така от равни в приятелството ви ще се превърнете в шеф и подчинен, а такова разместване в отношенията помежду ви може да не ви удовлетворява особено ако вие сте на по-ниското стъпало.

И все пак допускам, че нещата може да се получат, но само ако има хармония, разбирателство и готовност за компромиси между вас. Всички трябва еднакво да се стараят бизнесът да потръгне и да дадат всичко от себе си това да стане по-бързо. Също така трябва да се чувствате като равноправни партньори и взаимно да зачитате идеите си, които да подлагате на обсъждане, преди да вземете окончателно решение.