Как се увековечава една безусловна любов

fd706b56724dd30cf51bd3f69d8a59efДнес се пренасяме в Индия и с това сигурно вече сте се сетили, че ще става дума за Тадж Махал – емблематичната бяла сграда, която всички разпознават от пръв поглед. На вид изглежда като дворец, но всъщност е гробница.

Какво точно се крие зад построяването на Тадж Махал вече няма да е енигма за вас. Историята започва с една смърт – тази на третата и любима съпругата на моголския император Шах Джахан. Той е имал няколко жени, тъй като в моголската империя се е изповядвал исляма. Но неговата избраница, спътница и голяма любов била една – тя се казвала Мумтаз Махал, персийска принцеса, и го следвала дори и на военните му походи. Смъртта й при раждане била голям шок за него. Ето така се появила идеята за Тадж Махал – мраморната гробница, олицетворяваща една безгранична любов. Наистина напомня на замък, излязъл от приказките.

Строежът отнел 21 години, но накрая се извисил грандиозния паметник, който познаваме днес. Всъщност това бил цял комплекс, който включвал гробницата (познатата ни бяла конструкция), джамия и нейния огледален образ, главна порта и градина с фонтан. Днес в гробницата почиват двамата главни герои на тази история – един до друг във вечността.