В Монако през април

Здравейте! Днес ще ви разкажа впечатленията си от Монако, където имах щастието да бъда преди около три години. Монако е малка държава на границата между Италия и Франция, отдавна спечелила си статута на рай за благосъстоятелни господа. Да  закупиш имот там, наистина трябва да си много-много богат. Първите ми впечатления не ме докараха до някакъв особен възторг – Монако с нищо не се отличава от многобройните курортни центрове по Средиземноморското крайбрежие. Още повече, че през април градът приличаше на строителна площадка, подобно на Българското черноморие  в тази част на годината. Изискаността на Монако се проявява в малки, незабележими на пръв поглед подробности. Често ли ви се случва да се разхождате в неголям град, улиците на който буквално са пълни със салони на ексклузивни и скъпи леки коли – Бугатти, Ферари, Ламборджини?! В тази връзка задължително трябва да спомена и за кръговете на Формула 1, които минават непосредствено по улиците на града и събират хиляди почитатели на този спорт от цял свят. Друго откритие, този път за любителите на футбола, е Алеята на шампионите – тук буквално са оставили следите си най-големите футболисти на нашето време – Пеле, Роберто Баджо, Платини, Роналдо, Марадона и, разбира се, българинът Христо Стоичков.

Що се отнася до архитектурата – повечето постройки са издържани в един не особено претенциозен и изискан стил, съобразен главно с това, че са построени директно върху склоновете на планината и произтичащите от това трудности. Изключение правят сградите, построени в централната част на града, които обслужват управляващата династия – те са построени в стил 18-19 век и представляват архитектурна забележителност. В близост до центъра на града има множество странни, но много красиви фонтани.

Особено любопитен факт, който заслужава да му се отдели специално внимание, е начинът на придвижване. Основен начин за придвижване в Монако са асансьорите. Да, да – асансьори, които могат да се издигнат от крайбрежието до най-високата точка на града.

На крайбрежието има и специални катамарани, на които може да се разходите и да разгледате града от морето. А иначе морето за местните се явява втори дом – броят на плавателните съдове с платна и без, всякакви цветове, с различни знамена, наистина впечатлява. И въпреки тази пренаселеност водата е кристално чиста и прозрачна. Като прибавим към това огромните зелени площи на крайбрежието и планините, които буквално се врязват в небето – всичко това прави Монако едно наистина красиво място.