Биографичен филм за Толкин. Не един… цели два

d1b819d88aff842e4e2bf5b5f36[1]Толкин… един от малкото писатели, успял да си спечели световна известност, която не само че не спада, а постоянно нараства с времето.

След успешните екранизации на „Властелинът на пръстените” и на „Хобит” интересът към Толкин очевидно (и съвсем очаквано) се увеличи много. Винаги ми е било интересно що за човек е бил този велик автор. Знам, че се участвал в Първата световна война и че е бил приятел с К.С. Луис (автора на „Хрониките на Нарния”). Смятан е за основоположник на фентъзито като жанр… но знанията ми се ограничават до тук.

За щастие тази (или следващата) година ще имаме възможност да гледаме не един, а цели два биографични филма за Толкин. Първият ще е със заглавие Tolkien и ще представя основно живота на писателя като преподавател в Оксфордския университет, както участието му във войната. Вторият, Tolkien & Lewis, ще показва приятелството между двамата автори, като се очаква продукцията да излезе до края на годината. Този проект е независим и има бюджет само от 18 милиона долара.

Все още не са обявени официално актьорите, които са избрани за снимките, нито има дати за премиерите на двата филма. Любопитството обаче бавно напира и ще е интересно да видим продукциите, когато са готови.