Ползите на лавандулата

Освен че е прекрасен фон за летни селфита и професионални фотосесии, лавандулата всъщност ни предлага многообразие от здравословни ползи. Ароматното масло, което се приготвя от красивите лилаво-сини цветове, е универсално и ни помага да улесним ежедневието си. Аз например, съм използвала лавандулово масло за спокоен сън и определено мога да кажа, че имаше положителен ефект върху нощната ми почивка и успокоение.

Но освен за това, лавандуловото масло оказва влияние и върху храносмилането ни. Например масаж с натуралния продукт помага срещу подутия стомах и неприятните болки в корема. За целта може да смесим няколко капки масло от лавандула със затоплен зехтин и да започнем леки масажни действия на засегнатата част по посока на часовниковата стрелка. Приемана под формата на чай или някакъв вид таблетки, лавандулата има противовъзпалителен и релаксиращ ефект.

Споменавайки релаксация, етеричното масло държи челните места в ароматерапията. Освен че намалява стреса, има и анксиолитичен ефект – тоест минимизира тревогата и успокоява тревожността. За да постигнем това, може да нанесем отново няколко капки от лавандуловото масло и да го разредим с малко вода, след което да масажираме зад ушите и слепоочията.

И не на последно място, може да ползваме етеричното масло като добавка за ваната или ароматизатор за помещения, дрехи и дори козметични продукти.

А вие възползвате ли се от ползите на лавандулата и по какъв начин?