Шоколадови десерти, докато сме на диета

Дръвчетата цъфнаха, зелената трева поникна и времето осезаемо се стопли. Както се казва, мирише вече на пролет! Очаквам съвсем скоро по сергиите за плод и зеленчук да се появят ягоди и череши, а слънцето да залязва още по-късно, удължавайки деня ни.

С настъпването на топлите дни ние, жените, пък за пореден път ще пренаредим гардероба си. Ще приберем зимните пуловери и с удоволствие ще посегнем към късите панталонки, тесните блузки и леките рокли. И с ръка на сърцето ще се наложи да си признаем, че макар много да обичаме шоколадовите десерти на Nestle, през зимните месеци като че ли сме прекалявали с тях.

diet-of-chocolateСъвсем скоро ще започнем пак да мислим за диети, гладувания и какви ли не „магически“ начини за отслабване със заветната цел да изглеждаме добре за лятото.

Вместо да предприемате разни крайни мерки, аз ще ви дам няколко съвета. Хем ще си хапвате от любимите шоколадови десерти, хем няма да трупате излишни килограми:

  • Внимавайте кога ядете – може да хапнете една вафла, бонбон или парченце шоколад, но нека е най-късно до 16 ч. следобед. Не вечеряйте с нищо сладко, за да има все пак организмът ви време да усвои захарта и да я изгори до вечерта, вместо да я трупа като запас в организма.
  • Яжте сладко, когато ви липсва енергия – тъмният шоколад е особено подходящ, ако ви предстои тренировка, друга физическа активност или просто не сте си доспали. 30 гр от него ще ви дадат сили, когато клепачите ви натежават или се чувствате отпаднали в средата на деня.
  • Следете какви десерти приемате – „Много хубаво не е на хубаво“ с право са казали хората. Затова пробвайте да залъжете глада си за сладко с нещо по-полезно. Ориентирайте се например към натуралния шоколад вместо към този с пълнеж. Купувайте си пълнозърнести десерти с шоколад или сушени плодове. Използвайте мед вместо захар за подсладител и т.н.
  • Яжте сладкото отделно от други храни – не посягайте към него за десерт след обяда. Оставете го за по-късно, когато организмът ви вече е преработил приетата по-рано храна и е готов да усвои нова.

Тези четири прости правила са доказателство, че не е нужно да се лишавате от любимите си вкусотии дори когато спазвате хранителен режим. Не е нужно и да гладувате. Има дори такива диети, при които сладките изделия влизат в плана за хранене или са разрешени в неограничено количество по време на т.нар. cheat дни. Ако и вие сте планували да имате от последните препоръчвам ви да ги оползотворите, като пробвате някоя нова рецепта, с която да си подсладите живота. Например този шоколадов кекс с ягоди. Правила съм го у дома, става наистина вълшебен!

И най-важното: движете се повече и бъдете активни. Запомнете, че ако вие се грижите за своето тяло, то ще ви се отплати с по-красивия си външен вид.