Изкривеното схващане за „диета“ у нас

Не знам откъде произхожда думата „диета“, но при нас е станала синоним на отслабване. Като чуем, че някой е на диета, веднага го свързваме с тегло. В превод от английски първото значение на diet е храна, т.е. няма никакво негативно звучене. И ако трябва да сме по-конкретни ще се опитам да преведа с мои думи значението на diet от оксфордския речник: видът храна, който човек, животно или общност обичайно яде. Това да си на диета не означава, че имаш излишни килограми за сваляне – може просто да си решил да се храниш здравословно.

DietСлед като уточнихме понятието, искам да засегна въпроса за самото хранене. Всеки има правото да избира какво да яде – някои са избрали да са вегетарианци, други вегани, трети пък им харесва да ядат месо. Нито едните обаче не трябва да налагат избора си върху останалите. Просто не е приятно да се упрекваме взаимно.

Храненето, според мен, трябва да е с мярка, т.е. не се лишаваме от нищо, но и не прекаляваме с определен вид храна. Наречете го хранителен баланс, режим, диета или по какъвто начин на вас ви харесва. Аз нямам претенции, важното е да не се влага излишно някакъв негативен смисъл в това как се храниш, какво ядеш, какво не ядеш и т.н.