Интервюто зове

Все слушаме за безработицата у нас и как за свободните позиции няма достатъчно квалифицирани хора.

Ами, нека да се квалифицираме тогава. И не говоря само за специални компютърни умения, работа с незнайни програми и усвояване на умения в рамките на невъзможни срокове.

tough-job-interview-ftrИмам предвид личностно квалифициране, останалото ще дойде рано или късно. Бъдете инициативни, мотивирани и с желание за придобиване на нови умени. Не се застоявайте на едно място, за да не ви избута тълпата на дъното. Важно е как виждате себе си отстрани и как представяте себе си пред другите. Ако отивате на интервю за работа например, без дори да сте погледнали с какво се занимава дадената фирма, какво очаквате да се случи? Трябва да сте най-малкото подготвени за предстоящото интервю. Успехът винаги изисква доза положени усилия, някои от тях ще се възвърнат, други – не. Не е страшно, това са правилата на живота. Поне информация в днешно време има колкото и каквато искате. Всяка уважаваща себе си фирма има сайт в днешно време, от който можете да почерпите доза информация и вдъхновение. Предварителната заинтересованост винаги оставя добро впечатление, което от своя страна ви дава предимство пред останалите.

И още нещо. Опитайте да превърнете своите недостатъци в предимства. Никой не е съвършен, никой не знае и не умее всичко. Дори на интервю за работа да ви попитат за нещо, което ви е непознато, не показвайте това. Кажете, че с удоволствие бихте се научили, на каквото е необходимо дори да е ново за вас в момента.

Някак си все не ми се вярва, че няма квалифицирани хора за работа в България, те по-скоро не умеят да презентират самите себе си. А относно безработицата – който търси, намира. Така мисля аз.