Самоизпълняващо се пророчество

Чували ли сте за самоизпълняващото се пророчество? С няколко прости изречения – това  е когато всички масово мислят за нещо или в дадена посока. Тя може да е напълно грешна, но когато усилията и мисълта на тълпа е изцяло съсредоточена в нея, то тя се самопредизвиква с думите и делата.  Тогава имаме случване на очакваното, или така нареченото самоизпълняващо се пророчество.

108301-106029Сега след като ви казах какво представлява съм сигурна, че всички ще се съгласите с мен като ви кажа, че България е страната на тези така интересни психологически катаклизми.  Способността ни да предизвикваме лоши неща се дължи на ето този феномен и точно в този аспект. Нужно е единствено малко манипулации и някой, който да настрои в съответната посока масовото мислене. Така беше с еврокризата, така стана и с банковата криза.

Факт е, че когато Кризата заприхожда в Европа, ние масово се шашнахме, че тя може да дойде и у нас. Бизнесът започна удобно да се извинява за неправомерни действия, „готвейки се“ за непредвидени ситуации.Правителството започна да взима недалновидни решения по същата причина. Някой лидер на мнение каза „Криза иде!“ и народът поде песента и започна да протестира, да затяга колани, да се държи кризисно – резултатът – напразни хаос и истерия,  предизвикахме си и Криза.

КТБ – последната тема, по която писах. Някой каза, че ще е застрашена цялата банкова система, предрече се, че ще настане хаос, медиите затърсиха сензации, хората повярваха и допълниха хаоса с истерично теглене на парите си от тази, но и от друга банка, която нямаше общо със случилото се. Разбира се тук в случая действително имаше виновни, но е факт самоизпълняващото се пророчество за стабилността на банковата система.

Основният елемент е винаги да се повярва, че нещо ще се случи и то действително ще се случи. Моето питане обаче в края на тази статия е, защо по дяволите, както си навличаме сами неприятности, не може да си предизивкаме и нещо добро.

Ето ти парадокс, скъпи читателю,.. и хляб за размисъл.