Разсъждения от реалния живот

Днес няма да си говорим за конкретна случка, а как това, което ти се случва, влияе на личния ти опит, които нито една прочетена книга или чута история не може да замени. Убедила съм се в това многократно. Това, което си мислиш, че ще направиш в дадена ситуация и това, което всъщност правиш, са две различни неща. Аз съм попадала и в ситуации, в които моите прогнози, базирани на лични разсъждения, са се разминавали с това, което в действителност се случва именно защото са ми липсвали наблюдения над подобна ситуацията от първа ръка в минал период.

images3Ако приложим същата логика в бизнеса, то това, което знаеш на теория, е нищо, ако не е подкрепено с практика. Ето защо като излезеш от университета, не ставаш автоматически експерт, трябва ти опит. А и в днешно време достъпът до информация е неограничен, което значи, че всеки може да седне и да прочете всякакви книги и статии в дадена област, но това не го прави специалист в нея, докато не натрупа личен опит. Имайки го, думите му ще звучат по-достоверно в очите на останалите.

Ако трябва още малко да развия темата, мога да кажа, че на работното място уважение и най-вече авторитет се печелят с натрупан опит. Нямате ли го, на вас няма да гледат на сериозно и думата ви ще стои като глас в пустиня. Нека дам един пример: имаме двама служители, които дават едно и също предложение на мениджъра на компания; първият е нов във фирмата, но се ползва с авторитет, защото има дългогодишен опит в сферата; вторият работи там от 1г., започнал е като току-що завършил студент без опит. На кое предложение мислите, че ще се обърне по-голямо внимание?