Облеклото на една бизнес дама

Честита Нова година, приятелки… и приятели :)

Днешната тема ще бъде интересна. Както сте видели в заглавите, ще си говорим за облеклото на бизнес дамите. Навремето бях чела една книга за бизнес протокол и етикет, в която се споменаваше официалния начин на обличане на мъжете и жените, движещи се в тези кръгове. Беше ми много интересна, пишеше и за приетия начин на поведение в различни ситуации. Основното нещо, което запомних е, че в бизнес средите не се признава разделение по пол, т.е. отношенията не са като между дама и кавалер, мъжете и жените са равни, няма дърпане на столове, отваряне на врати и т.н., което си е напълно разбираемо. Все пак жените в модерния свят отдавна са си извоювали равноправие.

woman-business-attireПрофесионалното бизнес облекло при жените трябва да говори за компетентност и професионализъм. Първо, дрехите трябва да са чисти, изгладени и по мярка на бизнес дамата, която ги носи. Бизнес протоколът повелява жената да носи костюм от две части – пола и сако или панталон и сако. Цветът му трябва да е неутрален, като например черен, тъмно син или тъмно сив. Ризата не трябва да с твърде голямо деколте, а подходящите цветове при нея може да са бял, светло син, светло розов или светло лилав. Дължината на полата трябва да е до коляното, а копчетата на ризата закопчани догоре.

Обувките са класическите затворени дамски обувки на ток. Ако изберете черни кожени, няма да сбъркате. Излишно е да споменавам, че те трябва да са добре поддържани и да не изглеждат износени. Аксесоарите трябва да са почти незабележими – например малки перлени обици, халка и класически дамски часовник. Инвестирайте и в хубава кожена чанта в черен цвят.