Carpe diem или грабни момента

Carpe diem. Едва ли има някой, който да не е срещал поне веднъж през живота си този израз. Особено ако е гледал филма „Обществото на мъртвите поети“, където фразата си е почти главен герой. Знаете ли обаче какво означава и откъде произлиза? И по-важното – приемате ли посланието за своя житейска максима?

Нека започнем с основното. Carpe diem е латински израз и се превежда като Живей днес или Грабни момента. За първи път се споменава в поема на римския поет Хораций, който използва израза със значението, с което го познаваме и днес.

Мотото е особено актуално в нашето съвремие, като се използва за надписване на картички, пожелания, наименования на песни и какво ли още не. То ни напомня да се наслаждаваме на живота всеки ден, да грабнем момента и да го изживеем с цялата си същност, сякаш няма да има утре.

Посланието е толкова просто и в същото време толкова силно, че популярността на латинската поговорка се разраства все повече през годините.

Благодарение на тази глобализация и лесното ѝ запомняне, тя дори намира все повече последователи. Особено днес, когато ежедневието ни е толкова динамично и напрегнато, често се стига до състояние на burnout. Поради тази причина е необходимо да си припомняме, че животът е пълен с изненади и трябва да му се наслаждаваме всеки ден. Ние сме свикнали с дългосрочното планиране и се опитваме да запазим баланса в живота си в дългосрочен план, но правейки това, често забравяме да оценим самия ден.

А Carpe diem означава наслада и радост от живота. Изразът поставя фокус върху нашето щастие и лично за мен – вдъхновява и дарява надежда. Защото колкото и лош ден да сме имали, винаги има нещо положително, за което да се „хванем“, да го сграбчим и изживеем до последната секунда.