Столицата на Куба – Хавана

havvanaЗдравейте, приятели. Ето ме пак тук. Само че този път няма да ви разходя из места, където съм била, а където много ми се иска да отида. Куба ми е стара мечта. Първият ми досег с тази страна беше на един панаир в Пловдив, където напълних шепа от един чувал с кафява кубинска захар. След това до духа на този остров се докоснах, когато гледах филма на Вим Вендерс “Буена Виста Сошъл клъб” и Куба стана една моя мечта, която, надявам се, някой ден ще сбъдна. И тъй като на този етап не разполагам с информация от първа ръка, ще ви разкажа това, което съм чела и знам за столицата на Куба – Хавана.
Хавана – удивителна и непредсказуема. Тук ще намерите смесица от архитектурни стилове – от колониални постройки до социалистически здания. В Хавана никога не разрушават старите сгради, за да построят новите.
Старият град е историческият център на Хавана – там ще видите домове в колониален стил. На Плаза дел Армас, или Площада на оръжията, който съществува от основаването на града през 1519 г., ще видите прекрасен ансамбъл, част от испанската колониална архитектура.
Разходете се и по знаменитата крайбрежна алея Малекон – в дни на карнавал тук се събират тълпи от хора, който се движат в ритъма на салсата. Крайбрежната алея е дълга три километра и достига до района Мирамар – квартал на посолства и вили. Между Мирамар и Центъра е разположен Ведадо, който е съвременният бизнес център на Хавана – тук са офисите на големите компании, както и най-известните хотели, като “Национал де Куба”. През 30-те години тук са отсядали много известни личности, а мафиоти си устройвали грандиозни празненства.
В южната част на града е Площадът на революцията, където се намира огромният паметник на Хосе Марти, няма как и да не забележите сградата на Министерството на вътрешните работи с огромния портрет на Че Гевара. На десет минути път е огромното гробище “Сементерио дел Колон”, което съществува още от 1872 г. и благодарение на грандиозния си портал, множеството мраморни мавзолеи и статуи е считано за едно от най-интересните и красиви гробища в цял свят. То за гробище да се каже, че е красиво, звучи малко нелепо.
Източно града е имението “Финка Вигия”, където е бил домът на Ърнест Хемингуей от 1940 до 1961 г., сега музей. Иначе при пътуванията си до Куба през 30-те години, Хемингуей винаги е отсядал в стая 511 в хотел “Амбос Мундос”, сега стаята е реставрирана и отворена за посетители.
Булевардът “Прадо” от стотици години е най-важният централен булевард в Хавана – в центъра му има каменни пейки, където може да отдъхнете.
Успоредно на “Прадо” е разположен кварталът на музеите – Националния музей на изкуствата, Музея на революцията, който се помещава в прекрасните зали на бившия президентски дворец, Националния музей на музиката.
Мисля, че успях в общи линии да ви запозная с туристическите забележителности на Хавана. Но очарованието на тази страна е в духа и настроението, което носят нейните жители. А това засега не мога да ви предам. Пожелавам ви да го усетите лично, пожелавам го и на себе си. И накрая един виц по темата. Подарили костенурка за рождения ден на Фидел Кастро.
– А колко години живеят? – попитал той.
– 300 – му отговорили.
– Ех, винаги е така, тъкмо свикнеш с животното, и то умира! :)