Пребори кошмара

Падане в бездна, преследване, парализиращо чувство. Събуждаме се, облени в пот, а неприятното чувство от кошмара ни преследва през целия ден. Вечер пък се притесняваме да заспим, за да не се повтори лошият сън. Макар и все още недостатъчно позната територия, сънищата могат да бъдат контролирани. Тук ще ви споделя за един от многото методи, които може да ни помогнат да овладеем кошмарите.

Според него трябва да преосмислим лошите сънища през деня, а не да бягаме от тази мисъл. Или с други думи, целта е да надвием кошмара, като му докараме положителен край. Основната идея е, че повечето сънища спират веднага след като се събудим. По този начин обаче, те не са завършени и в един момент ще се повторят . Затова е важно сами да сложим края им – такъв, какъвто пожелаем, разбира се възможно най-благоприятен за нас.

Например ако сме имали един от най-често срещаните кошмари – как някой ни преследва. Вместо да сме в позицията на жертва, нека си представим, че спираме да бягаме, обръщаме се лице в лице с преследвача, а с нас има силни защитници, а защо не и цяла армия.

Може да помислим и за друга стратегия, която смятаме, че ще отговаря на индивидуалните ни потребности за справяне с лошите сънища. Ако забележим, че действа, препоръчително е да прилагаме тази стратегия в продължение на поне две седмици. Как става това? Всеки ден може да си отделяме по пет минути и да визуализираме нашия развой на съня. Така кошмарът вече няма да има влияние над нас.