Какво е здравословното на традиционната гръцка кухня?

Изглежда нашата южна съседка не се слави само с олимпийските игри, философите, древното си архитектурно наследство и пищните пиршества. Според едно проучване традиционната гръцка кухня е смятана за една от най-здравословните в света. Оказало се, че жителите на едно гръцко селце имат дълга продължителност на живота, много нисък процент на затлъстяване и заболявания, причинени от неправилно хранене. Постарах се за проуча нещата в дълбочина не само за благото на моето здраве, но и на вашето.

olive Oil 3Като начало може да започнем от зехтина, който гърците ползват като заместител на олио или масло. Той е здравословна растителна мазнина и предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания, тъй като намалява лошия холестерол. Листните зеленчуци са още една съставка, която присъства в гръцките блюда. Те са богати на лутеин и предпазват артериите от запушване. Пълнозърнестите култури, присъстващи на гръцката трапеза, са богати на фибри, които ви карат да чувствате ситост и са полезни за храносмилателната система. Бобовите растения също имат високо съдържание на фибри и отново присъстват в традиционните ястия на гърците. Тъй като Гърция има излаз на море, не може да пропуснем омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибните продукти. Те, заедно с плодовете и зеленчуците, предотвратяват заболявания на сърдечно-съдовата система.

В прочуването явно става въпрос за едновремешната гръцка кухня – такава, каквато я знаят по-старите. На тях им е помогнала да достигнат дълголетие. Те естествено не се тъпчат с днешните модерни храни, тип американски стил. Проблемът със затлъстяването е проблем на сегашното поколение, но затова може би ще говорим друг път.